SON DAKİKA HABER

Çorum’un 64 Yıllık Saatçisi


Çorum’un en eski saat ustalarından olan 75 yaşındaki Mehmet Kazancı,  64 yıldır sürdürdüğü mesleğinin bitme noktasına gelmesinden üzüntü duyuyor.

 Çorum’da yok olmaya yüz tutan meslekler arasında sayılan saatçilik, her geçen gün kan kaybediyor. Yeni ustaların yetişmemesi ve eski ustalarında bir bir hayatlarını kaybetmesi saatçilik mesleğini de bitme noktasına getirdi. Son saatçilerden olan 75 yaşındaki Mehmet Kazancı, 64 yıldır sürdürdüğü fakat son yıllarda bitme noktasına gelen mesleğini anlattı.

“Saatçilik Mesleğini Abimden Öğrendim”

75 yaşındaki 64 yıllık saatçi Mehmet Kazancı, ailesinin Çorum’un köklü ailelerinden olan Kazancılar olduğunu, babalarının Tepecik Camisi imamı olduğunu anlattı.6 kardeş olduklarını fakat saatçilik mesleğini yalnızca iki kardeşin seçtiğini söyledi. Saatçilik mesleğini abisinin kendisine öğrettiği ifade eden Mehmet Kazancı, saatçilik mesleğine 1957 yılında girdiklerini ve 1966 yılına kadar çıraklık, kalfalık gibi mesleğin her alanında bulunduğunu belirtti. Askerliğin bitimi ile kendilerine saatçi dükkanı açtıklarını fakat bu süreçte bayağı zorluklar yaşadıklarını ifade etti. Mehmet Kazancı, 1968 yılında ise kendi dükkanını açtığını ve mesleğe tek devam etmeye başladığını aktardı.

“1978 Yılında Saat Kulesinin Tamirini Dayıoğlu İle Beraber Üstlendik”

Saatçi Mehmet Kazancı, 1978 yılında Çorum Saat Kulesinin tamirini dayısının oğlu ile beraber üstlendiklerini, kulenin taşlarının dökülmesi sonrasında taşların insanlara zarar vermesini engellemek için tamirini yaptıklarını belirtti. Kulenin saat kısmını ve yukarısını tamamen söktüklerini anlattı. Sağlam bir şekilde yaparak Belediyeye teslim ettiklerini aktardı. Kendisinin 1992 yılına kadar da saat kulesinin bakımını üstlendiğini de aktardı.


 “Mesleği Devam Ettirmek İçin Çırak Bulamıyoruz”

Mehmet Kazancı, saatçilik mesleğini yapmaya artık çırak gelmediğini ifade etti. Çocukların 17-18 yaşında okullardan mezun olduklarını, daha sonra da gelip, burada bu sıkıcı bir şekilde çalışmayı hiçbir kimsenin göz önüne almadığını belirterek, Ağacın yaş iken eğileceğini biraz kuruyunca bu işin olmayacağını kaydetti.

Kazancı, iş konusunda gençlere tavsiyelerde de bulunarak, gidilen yerde sadakatin, sabitliğin, ustanın dediklerine uyulması gerektiğini vurguladı.

“Eski Ustalar Biraz Sert Mizaçlı İnsanlardı”

Saatçi Kazancı, eski ustaların biraz daha sert mizaçlı, bir yönden de astığım astık kestiğim kestik şeklinde insanlar olduklarını ifade ederek, bazen kendisinin bile ustalarından sıkıntılar çektiğinin altını çizdi.

“Eline Tornavida Alan Herkes Kendini Usta Sanıyor”

Kazancı, Çorum’da işin ustası olan kimselerin kalmadığını, eline tornavida alan herkesin kendini usta sandığını belirtti. Çorum’da saatçi mesleğini sürdürecek birkaç ustanın kaldığını, başkada kalmadığını aktardı.

75 Yaşındaki Saatçi Mehmet Kazancı, herkesin işinin başında durarak çalışırsa, Allahın o kişiye mutlaka bir ekmek parası göndereceğini de sözlerine ekledi.

 

Hiç yorum yok

Yorumlarınızı Bizimle Paylaşın...