SON DAKİKA HABER

Çorum Halkı Obezite Sorunu Yaşıyor !


Kış ayına yaklaşılan şu günlerde, uzmanlar insanlara yeterli ve dengeli beslenerek, yeterli su tüketimi yapması konusunda uyarılarda bulunuyor.

Kış ayı ile birlikte insanlarda başlayan tembellik, insanların yeterli ve dengeli olarak beslenmesini engelliyor. Özellikle kadınlarda oluşan bu durum sonrasında metabolizmanın istediği besinleri yeteri kadar alamaması ya da fazla miktarda alması sonucunda insanlar çeşitli sorunlarla karşılaşabiliyor.

“Yeterli Ve Dengeli Beslenme Temel Prensip Olmalı”

Kış ayında yeterli ve dengeli beslenme konusunda bilgiler paylaşan Diyetisyen Şeymanur Sarıkabak, mevsimsel olarak beslenmeyi ayırmak yerine temel prensibin yeterli ve dengeli beslenme olması gerektiğini söyledi. Yeterli ve düzenli beslenmenin insanların bütün besin öğelerinden ihtiyacı olanı vücuduna alması olarak tanımlandığını, her insanda ise bu ihtiyacın farklı olduğunu ifade etti. Tek çeşit beslenme, tek çeşit karbonhidrat, tek çeşit protein alımı yapılan beslenmelerin sağlıklı bir beslenme olmadığını da kaydetti.

“Bireyler, Kış Ayında Fit Bir Görünümü İki Aşama Sağlayabilirler”

Diyetisyen Şeymanur Sarıkabak, kış ayında insanların fit bir görünüme sahip olup, kilo almamalarını iki aşamada başarabileceklerini belirtti. Bunlardan birincisinin, kilosundan memnun olan ve fazla bir kiloya sahip olmak istemeyen insanların dengeleme yaparak ya da yediği porsiyonları küçültme yoluna giderek kendi çabasıyla fit olan görünümüne devam edebileceğini, ikinci aşamanın ise, kilosundan memnun olmayan insanlar kilo vermek istiyorlarsa, belli bir kilo programları varsa diyetisyen yardımıyla bu programı devam ettirmelerinin fit bir görünüm için gerekli olduğunu aktardı.

“Kış Ayında Su Tüketimi Vücudun İhtiyacı Kadar Olmalı”

Şeymanur Sarıkabak, vücudumuz için yaz aylarındaki su tüketiminin önemi kadar kış aylarında da su tüketiminin birey olarak çok önemli olduğunu vurguladı. Toplumda yanlış bir inanışın da olduğunu da aktaran Sarıkabak, her bireyin günlük 2,5 ile 3 litre su tüketmek zorunda olmadığını, vücudun ihtiyacı kadar olanı vücuduna almasının yeterli olduğunun altını çizdi.


“Haftada En Az İki Gün Balık Tüketilmeli”

Diyetisyen Sarıkabak, kış aylarında balık tüketiminin de çok önemli olduğunu, haftada en az iki gün balık tüketiminin yapılması gerektiğini kaydetti. Balık çeşitliliğinin özellikle kış aylarında artmasının insanlar için bir avantaj olduğunu bunu değerlendirmek adına özellikle çocuklu ailelerin bu dönemi iyi değerlendirmesi gerektiği belirtti.

“Kilo Sorunu Olan Bireyler Meyve Suyu İçmeyi Tercih Etmemeli”

Diyetisyen Şeymanur Sarıkabak, kış aylarında meyve suyu tüketimi konusunda, kilo sıkıntısı olan bireylerin meyve suyunu tercih etmemesi gerektiğini ifade etti. Kilo ile ilgili sıkıntısı olmayan bireylerin ise haftada bir gün meyve suyu tüketebileceğini aktardı. Ayrıca, özellikle çocuklar için önemli olan meyve suyu ihtiyacını gidermek için taze sıkılmış meyve sularının tercih edilmesi gerektiğini anlattı.

“Çocuklara Baskı Yapılmadan Yiyebildikleri Kadar Yedirilmeli”

Şeymanur Sarıkabak, çocuklarda beslenme konusunda da,  çocuklara baskı yapılmadan, çocukların yediği kadarının yedirilmesinin gerektiğini kaydetti. Ayrıca çocuklara bilinçli yeme davranışının da kazandırılması gerektiğini de belirtti. Genetik etkilerinde etkisiyle çocuğun obeziteye yatkınlığı görülüyorsa ailelerin küçüklükten itibaren çocuğun beslenmesini kontrol altına alması gerektiğini de aktardı.

“Rastgele Alınan Vitamin Takviyeleri Kullanılmamalı”

Sarıkabak, özellikle kış aylarında kullanılan vitamin takviyelerinin koronavirüs ile beraber, hayatımızda çok yer kaplamaya başladığını vurguladı. Vitamin takviyelerin kullanımı konusunda ilk olarak doktora gidilmesi, tahlillerin yapılması ve sonrasında bu takviyelerin kullanılması gerektiği söyledi. Herhangi bir sıkıntısı olmayan bireylerinde eczanelerden ya da sosyal medya üzerinden alarak bu takviyeleri kullanmasını da tavsiye etmediğini belirtti.

“Hamileler Beslenme Konusunda Baskı Altında Kalıyor”

Şeyma Sarıkabak, kış ayında hamilelere de uyarılarda bulunarak, hamilelerinde çocuklar gibi beslenme konusunda baskı altında kaldığını ifade ederek, bu baskının tamamen yanlış olduğunu kaydetti. Hamilelerin özellikle şekere dikkat etmeleri gerektiğini aktaran Sarıkabak, posa ve lif alımına önem gösterilmesi gerektiğinin altını çizdi. Hamilelerin yaz sebze ve meyvelerini sofralarından çıkararak kış meyve ve sebzelerine geçiş yapmaları gerektiğini belirtti.

“Çorum Halkı Obezite Sorunu Yaşıyor”

Diyetisyen Sarıkabak, Çorum’da diyetisyenlere olan ilginin yoğun olduğunu, özellikle kadınların erkek bireylere göre daha diyetisyenlere ilgi gösterdiğini fazla ilgi gösterdiğini söyledi.

Sarıkabak, Çorum halkının diyetisyenlere obezite sorunuyla daha çok geldiğini, özellikle kadınlarda obezite, diyabet gibi sorunların artış gösterdiğini belirtti. Ayrıca erkek ve çocuklarında çeşitli diyabetik sorunlar nedeniyle diyetisyene geldiğini de kaydetti.

Şeymanur Sarıkabak, diyetisyene giderken insanlarda bir çekince ile gittiğini, verilen diyet listesini insanların ödev olarak görmelerinden dolayı mahcup olma durumu veya kilo veremediysem gibi durumlar karşısında diyetisyenlerin durumunu kestiremediklerinden insanların diyetisyene giderken iki kez düşündüğünün altını çizdi.

“Obezite İle Karşılaşılmadan Bir Diyetisyen Tavsiyesi Alınmalı”

Diyetisyen Sarıkabak, tavsiyelerde bulunarak, çocukluk döneminde başlayan obezitenin ciddi bir sorun olduğunu, bu sorun ile karşılaşmadan bir diyetisyen tavsiyesi alınması gerektiğini söyledi. İnsanların kendi kendine diyet yapmalarını tavsiye etmediğini, böyle bir durumda insanların farklı sağlık sorunlarıyla karşılaşabileceklerini de sözlerine ekledi.

 

Hiç yorum yok

Yorumlarınızı Bizimle Paylaşın...