SON DAKİKA HABER

Yağmur Altında Güvenle Araba Sürmek İçin Bunları Yapın


 Yağmur, en sık gerçekleşen meteorolojik olgulardan biridir, Yağmurun ortaya çıkışı da trafikte dolaşımı ve sürüşü güçleştirir.

Yaşanabilecek kazaların ve aksaklıkların önüne geçmek isteyen sürücüler yağmur altında güvenle araba sürmek için bu 10 öneriyi mutlaka bilmeli ve uygulamalıdırlar.

Yağmurun başlangıçta, henüz yol çok ıslak değilken daha tehlikeli olduğunu hatırlamak önemli iken, ilk damlalarla beraber oluşan yağ ve toz karışımı asfaltı kaygan ve tutunma gücü az, çok tehlikeli bir yüzeye dönüştürür.

Böyle bir anda sürücü, yağmur altında güvenle araba sürmek için 10 öneri mutlaka uygulamalıdır:

1. Diğer araçlarla olan güvenlik mesafesini arttırmalıdır.

Islak bir yol üzerinde, arabanın tehlikesiz bir şekilde bulunması için daha fazla mesafeye ihtiyacı vardır. Yağmur yağdığında, tavsiye edilen şey, güvenlik mesafesini iki katına çıkarmaktır.

2. Hızı düşürmek.

Yağmur belirgin biçimde görüşü kötüleştirir ve kullanılan şeridin şartları sürücünün hızını düşürmesini kaçınılmaz hale getirir.

3. Fren yapmaktan kaçınmak.

Yağmurla birlikte yollar kaygan hale gelir, bu nedenle sürücüler fren yapmaktan kaçınmalıdırlar, en güvenli olan şey araba tamamen durana kadar kademeli bir şekilde hızı azaltmaktır.

4. Suda kayma etkisi karşısında güvenli bir şekilde tepki vermek.

Ünlü suda kayma olayı, bir su birikintisi veya su havuzundan geçerken oluşur. Sürücünün araç üzerindeki hakimiyetini kaybetmesinin sonucu olarak lastik yol ile irtibatını kaybederek bu suyu tasfiye edemez. Hızı azaltmak, asla fren yapmamak ve direksiyonu sağlam bir şekilde tutmak, bu suda kayma etkisinin üstesinden gelme yollarıdır.

5. Sakin ve yumuşak bir sürüş.

Direksiyonda sertlik ve sinir, ıslak bir yolda çok tehlikelidir. Frenlerin yanı sıra keskin hız ve sürüş değişikliklerinden de kaçınmak en iyisidir.

6. Camları temiz ve buğusuz tutmak.

Arabanın camları yağmur damlalarıyla bulanıklaşır ve buğulanınca neredeyse mat hale gelir. Buğulanmayı önlemek ve camları sisten arındırmak için silecekleri uygun bir hızla çalıştırmak ve var olan havalandırma sistemlerini – klima veya havalandırma – devreye sokmak esastır.

7. Kısa farları etkinleştirmek.

Yağmurda hem görmek hem de diğer araçlar tarafından görülmek için kısa farlar sürekli yanık bir halde araba sürmek çok önemlidir.

8. Yoldaki beyaz çizgilerin ve işaretlerin üzerinde gitmekten kaçınmak.

Nemle beraber, yolları kara yollarının sınırlarını belirlemek veya yaya geçitlerini işaretlemek için kullanılan beyaz boyamalar üzerinde seyrederken aracın yola tutunma gücünü kaybeder.

9. Önceki aracın izini takip etmek.

Lastikler geçerken yolu kuruturlar. Sürücü önde giden aracı takip ederse yolun en kuru tarafında araba sürülmesi garantilenmiş olur.

10. Lastikleri, frenleri ve amortisörleri en iyi durumda muhafaza edin.

Bu üç unsur, yağmur altında sürüşle çok daha emin ve güvenli bir yoldan başa çıkabilme imkanı sağlar.

Yağmurda güvenle araba sürmek için bu 10 önerinin yanında sağduyu da sürücünün kazaları önlemesine yardım eder. Ayrıca, poliçesi yağmurun neden olabileceği kazaları da kapsayan bütünlüklü ve güvenilir bir otomobil sigortasının desteğine itimat etmek de önemlidir.

 

Hiç yorum yok

Yorumlarınızı Bizimle Paylaşın...