SON DAKİKA HABER

Ramazan Bayramında Beslenmeye Dikkat !


Ramazan ayında tutulan oruç nedeniyle beslenme düzeninde meydana gelen değişim, ramazan bayramı ile birlikte eskiye dönmeye başlaması nedeniyle bayramda beslenme düzenine çok dikkat etmek gerekiyor.

Ramazan ayında açlığa alışan vücut, bayram serbestliğiyle birlikte aşırı yeme eğilimi gösterebileceğinden, yağ oranı yüksek kalorili yemekler, tatlılar, çikolata ve şekerlemeler tüketilmek istenebiliyor. Yüksek kalorili olan bu besinler sebebiyle, aşırı yeme atakları kısa bir süre içerisinde bile kişiye kilo artışı veya hastalıklar olarak geri dönebiliyor.

Bayram Sofralarına Dikkat Etmek Gerekiyor

Bayramın güzel atmosferi ile bir araya gelinen büyük sofralar, misafirlikler, ikramlar bu yıl pandemi nedeniyle yaşanmayacak olsa da, uzun saatler aç kalmaya alışan mideyi yormamak için az az sık sık yemek yemekte fayda var. Mutlaka az az tüketip ara öğünler ekleyip, bol su içmekte gerekiyor.


Bayramda Sağlıktan Olmamak Gerekiyor

Özellikle yaşlı ve çeşitli sağlık problemleri olan aile büyüklerinin bayramda daha da dikkatli olması gerekiyor. Kalp hastalığı olan kişilerin yağlı yemek tüketimini olabildiğince sınırlı olmalı, özellikle tereyağı, katı margarin veya hayvansal yağlar kullanılmış yemeklerden uzak durulmalı, yedikleri et türüne de dikkat etmeleri önemli bir noktadır.

Yağlı yemekler, hamur işi ve kızartmalar yerine sebze ve yağsız et yemekleri tercih edilmeli, şeker hastalığı olan kişilerin ise tatlı tüketimine dikkat etmesi gerekiyor. Hamurlu ve kızartma şeklinde yapılan tatlılar yerine, daha hafif olan sütlü ve meyveli tatlılar tüketilmesi daha faydalı olacaktır. Yağlı yemekler tüketmek aynı zamanda hipoglisemi ve hiperglisemi ataklarını da tetikleyebileceğinden dikkatli olunması gerekiyor.


 Bayramda Dikkat Etmemiz Gereken Kurallar

- Ramazanda azalan su tüketimini en az 2.5 litre olarak tüketmek,

- Aşırı miktarda yemekten kaçınıp az ve sık yemek yenmeli.

- Ayrıca iyi çiğneyerek midenin yükü hafifletilmeli.

- Yemek pişirme yöntemi olarak kızartmalar yerine haşlama, fırında ve ızgara tercih edilmeli.

- Ağır hamur tatlıları, şekerler, aşırı yağlı, kalori açısından yoğun yiyecekler yerine meyve veya kuru meyve tüketimine ağırlık verilmeli.

- Fazla çikolata ve tatlı tüketimi, mide yanması, reflü gibi şikayetlere neden olabilir.

- Çay, kahve gibi kafeinli içecekler fazla tüketilmemeli, maden suyu ve su tercih edilmeli.

 Okumak İçin Tıklayın !

Güneşin Zararlı Etkilerinden Bu Yollarla Korunun!

Hiç yorum yok

Yorumlarınızı Bizimle Paylaşın...