Kent Arşivi Halka Açıldı
İskilip Belediyesi, Osmanlı'dan günümüze gelen kültürel miraslar, resmi belgeler, fotoğraflar gazete ve her türlü materyallerden oluşan arşiv odasını halka açtı.
İskilip Belediye Başkanı Ali Sülük’ün talimatıyla, Cumhurbaşkanlığı Devlet Arşivleri Başkanlığından alınan resmi belge ve fotoğraftan oluşan Osmanlıca ve yakın döneme ait belgelerden oluşan kent arşivini araştırma yapmak isteyen araştırma meraklılarının kullanımına sunuldu.
İskilipli Âlimler Müzesi bünyesinde oluşturulan ve İskilip Konak Odası şeklinde tasarlanan oda, Cumhurbaşkanlığı Devlet Arşivleri Başkanlığından alınan Osmanlıca belge, yerel ve ulusal gazetenin yanı sıra fotoğraflar da bulunuyor. Osmanlıda kadıların tuttuğu günlük şeriye sicil, (kaza kadılarının her türlü verdikleri kararla merkezden gelen emirlerin kayıt edildiği belge) en çok dikkat çeken eserler olurken, yerel ve ulusal gazeteler de arşivde bulunuyor. Kentte görev yapan kişilerin fotoğrafları ile binlerce belgeden oluşan arşivin kurulma amacı gelecek kuşaklara bu verilerin aktarılması. İskilip'in yanı sıra Çorum ve Bayat, Uğurludağ, Oğuzlar da yayınlanan gazeteler ile Osmanlı'dan belgelerin bulunduğu arşiv meraklılarını bekliyor.
“HALKIMIZIN KULLANIMINA HAZIR”
İskilip Belediyesi Basın ve Halkla İlişkiler Sorumlusu Atıf Boncuk; "Bu kent arşivinde İskilipimizin geçmişten bugüne tüm hatıraları yaşatılması hedefleniyor. Özelikle soyut ve somut olmayan kültür mirasları, belgeler, fotoğraflar, her türlü dijital veya dijital olmayan materyal, bu kent arşivinde arkadaşlar tarafından düzenlendi, programlandı ve halkımıza açık hale getirildi" dedi.
“TARİHE ÖZEL MATERYALLERİN GELECEĞE AKTARILMASINI AMAÇLIYORUZ”
İskilip Belediye Başkanı Ali Sülük ise konuyla alakalı olarak, “ İskilipimizin arşivini korumak araştırmacılara fırsat sağlamak olduğunu belirterek, "İskilipli Âlimler Müzemiz içinde fevkalade bir, kent arşivi alanı oluştu. Bu kent arşivinde İskilip’in geçmişten bugüne tüm hatıralarının yaşatılması hedefleniyor. Özelikle soyut ve somut olmayan kültür mirasları, belgeler, fotoğraflar, her türlü dijital veya dijital olmayan materyal, bu kent arşivinde arkadaşlarımız tarafından düzenlendi ve halka açık hale getirildi. Amaç burada özelikle İskilip hakkında araştırma yapan araştırmacılara fırsat sağlamak, onların işlerini kolaylaştırmak. Bir de evlerimizin gizli köşelerinde kalmış olan, bu tarihi özel materyallerin gelecek kuşaklara aktarılmasını sağlamak. Ayrıca buradan vatandaşlarımıza sesleniyorum evlerinizde bulunan tarihi kitaplarımızı kentimizin arşivine bağış yaparak, tarihimize ışık tutmuş oluruz. Sizlerden ricamız, kentimiz için oluşturduğumuz arşivimize kendi arşivimiz gibi sahip çıkmalıyız. İnsanlara faydalı olacak eserleri evlerimizin gizli köşelerinde çürümeye terk etmek yerine, kent arşivimize bağış yapıp hem yok olmasını önlemiş oluruz hemde insanlığa faydamız dokunur. Onun için varsa eski tarihi kitaplarımız, onları kayıt dâhilinde İskilipli Alimler Müzemizde bulunan Kent Arşivimize, bağışta bulunalım" dedi.
“İSKİLİP’İN EN İYİ ARŞİVİNİ OLUŞTURDUK”
Başkan Ali Sülük,“ İskilip’in en iyi arşivini oluşturduklarını belirterek, "Burada 1957 yılından bu yana yerel ve ulusal gazetelerden günümüze kadar ciltlenmiş gazeteler bulunmaktadır. Bunun yanında Belediyemiz ve Çorum Belediyesi Kültür yayınlarından da 150 kitap ve dokümanlarımız var. İskilip ile ilgili eski fotoğraflarımız var. En son olarak Osmanlı Devlet arşivinden seriye sicilleri dâhil İskilip ile ilgili dokümanları dijital ortamda aldık. Halkımıza sunmak üzere işlemlerini yaptık. Halkımızdan bu tür dokümanları arşivlik yapmak üzere beklemekteyiz. İskilip üzerine en iyi kaynağı halkımızı yararına sunmuş bulanmaktayız" dedi.
Hiç yorum yok
Yorumlarınızı Bizimle Paylaşın...