SON DAKİKA HABER

SOSYAL MEDYANIN YENİ AKIMI 10 YILLIK DEĞİŞİM HAREKÂTININ İÇ YÜZÜ ORTAYA ÇIKTI



Sosyal paylaşım sitesi Facebook'ta geçen haftadan bu yana yayılan 10 yıllık değişim hareketi büyük tartışmaları da beraberinde getirdi. Yapay zeka konusuyla ilgilenen uzmanlar, 10 yıl öncesi ve sonrası fotoğraflarının yüz tanıma algoritmaları geliştirme amacı taşıyor olabileceğini savunurken, 10 yıllık değişim hareketi (10 Year Challenge) tartışma yarattı.
UZMANLAR, FOTOĞRAFLAR YÜZ TANIMA ALGORİTMALARINI GELİŞTİRME AMACI TAŞIYOR
CBS News'in yaptığı habere göre, yapay zeka konusuyla ilgilenen uzmanlar, kişilerin sosyal medyada 10 yıl öncesi ve sonrası fotoğraflarını karşılaştırmalı paylaştığı hareketin, yüz tanıma algoritmaları geliştirme amacı taşıyor olabileceğini savundu. 
  
“BU HAREKET ZARARSIZ BİR EĞLENCE DEĞİL”
New York Üniversitesi Stern İşletme Fakültesinde görevli Prof. Dr. Amy Webb, 10 yıllık değişim hareketinin, yapay zekanın öğrenmesi için harika bir fırsat olduğunu, Facebook'un sistemlerinin, kullanıcıların görüntülerinde küçük değişimleri daha iyi tanıyacak şekilde geliştirilmesine imkan sağladığını belirtti.
Teknoloji haberleri sitesi Wired'ın yazarlarından olan Kate O'Neill de hareketin zararsız bir eğlence olmadığını öne süren bir makaleyi kaleme aldı. O'Neill, makalesinde 10 yıl öncesi ve sonrasını yan yana gösteren fotoğrafların, insanların yıllar içindeki değişimini yakalamaya çalışan bir teknoloji için çok kullanışlı olduğunu aktardı.
FACEBOOK, YILLARDIR YÜZ TANIMA PROGRAMINI ZATEN KULLANIYOR
Tartışma üzerine Facebook ta hareketle ilgisi olmadığını bildiren bir açıklama yayımladı. Açıklamada, kullanıcılar tarafından başlatılan bu hareketin kendiliğinden yayıldığı ve Facebook şirketinin bundan çıkar sağlamadığı ifadelerine yer verildi. Facebook'un yanı sıra bu harekete İnstagram ve Twitter'da katıldı. Geçen hafta içinde  başlayan bu harekete milyonlarca kişi, 10 yıl önce ve sonra çekilmiş fotoğraflarını yan yana paylaşarak katılım gösterdi. Facebook, kullanıcılarını ve birlikte fotoğraf çektirdikleri kişileri tanımak için ise yıllardır yüz tanıma programı kullanıyor.

(MEDYA ÇORUM)