SON DAKİKA HABER

ÇELTİK KABUĞUNUNDAN İZOLASYON MALZEMESİ ÜRETİYOR



Çorum’un Osmancık ilçesi’nde yaptığı icatlarla adından söz ettiren Mucit Mustafa Başer, çeltik kabuğundan izolasyon malzemesi üreterek, çeltik kabuğunun yeniden değerlendirilmesi konusunda yeni bir alternatif bularak kendisine ek gelir elde ediyor.

Bu konuda konuşan Mucit Mustafa Başer, çeltik kabuğunun toplanarak işlenmesinin ardından demir çelik fabrikalarına gönderilmesinin zahmetli bir iş olduğunu ifade etti. Mustafa Başer, Çeltik kabuklarını fabrikalardan alarak şehrin dışında uygun bir ortamda yakarak, uygun kıvama geldikten sonra ateşi söndürüyor. Başer, ortaya çıkan malzemeyi yine uygun ortamlarda 1 haftaya yakın biz zamanda kurutuyor. Başer, ilk bakışta kömür tozunu andıran malzeme gerekli kuruluğa ulaştığı zaman çuvallayarak demir çelik fabrikalarına gönderiyor.

ÇELTİK KABUĞU KANSEROJEN MADDE İÇERMİYOR

Mucit Mustafa Başer, fabrikaların aldıkları bu ürünü demir çelik dökümünde lavın üzerine dökerek geç soğumasını sağladığını, İzolasyon görevi gören çeltik kabuğunun yerine birçok fabrikada kömür tozu kullanıldığını ifade etti. Mustafa Başer, yüksek oranda kanserojen madde içeren kömür tozunun ucuz olması sebebiyle daha çok tercih edildiğini fakat Başer çeltik kanserojen madde içermediğini belirtti.

Başer, şimdilik küçük demir çelik fabrikalarla çalıştığını büyük fabrikalarla anlaştığı zaman yetiştirme imkanı bulamayacağını dile getirdi. Kömür tozuna alternatif olan çeltik kabuğunun yakılarak demir çelik fabrikalarında izolasyon malzemesi olarak kullanılması için Türkiye´deki tek üretim tesisi Edirne´de bulunduğunu da aktardı. Osmancık´ta  ise Mucit Mustafa Başer bu işlemi kendi imkanları ile uzun uğraşlar sonucu yaparak anlaştığı fabrikalara gönderiyor.

Mustafa Başer aylık yaklaşık bir ton ürün çıkarabildiğini dile getirerek, az da olsa ek gelir elde etmeye çalıştığını sözlerine ekledi.


 (MEDYA ÇORUM)






Hiç yorum yok

Yorumlarınızı Bizimle Paylaşın...