SON DAKİKA HABER

Dünya Nüfusu 8 Milyarı Aştı: Dünya’da En Kalabalık Ülkeler Hangileri?


Dünya nüfusu, 2024 itibarıyla 8 milyarı aşarak yeni bir kilometre taşına ulaştı. Bu büyüme, küresel ekonomik, sosyal ve çevresel zorlukları da beraberinde getiriyor.

En kalabalık 20 ülke, dünya nüfusunun önemli bir kısmını oluşturarak global dinamikler üzerinde büyük bir etkiye sahip. Peki, dünya genelinde en kalabalık ülkeler hangileri, nüfus artış hızları nasıl seyrediyor, ve bu ülkelerdeki nüfus artışının olası etkileri neler olabilir?

En Kalabalık 20 Ülke (2024 Verileri)

1.    Çin - 1.4 milyar

2.    Hindistan - 1.4 milyar

3.    ABD - 335 milyon

4.    Endonezya - 275 milyon

5.    Pakistan - 240 milyon

6.    Nijerya - 225 milyon

7.    Brezilya - 215 milyon

8.    Bangladeş - 175 milyon

9.    Rusya - 145 milyon

10. Meksika - 130 milyon

11.Japonya - 125 milyon

12. Etiyopya - 125 milyon

13. Filipinler - 115 milyon

14.  Mısır - 115 milyon

15. Vietnam - 105 milyon

16.  Kongo Demokratik Cumhuriyeti - 100 milyon

17.   İran - 90 milyon

18. Türkiye - 88 milyon

19. Tayland - 72 milyon

20.  Birleşik Krallık - 68 milyon

Küresel Nüfus Artışının Sebepleri ve Olası Etkileri

Dünya nüfusunun 8 milyara ulaşmasının ardında pek çok faktör yatıyor. Doğum oranlarının yüksekliği, sağlık hizmetlerinin iyileşmesi ve ortalama yaşam süresinin uzaması bu artışın başlıca nedenleri arasında. Özellikle Asya ve Afrika kıtaları nüfus artışının en yoğun yaşandığı bölgeler olarak öne çıkıyor. Bununla birlikte, doğum oranlarının azalması ve yaşlı nüfusun artması sebebiyle bazı ülkeler yaşlanan nüfus sorunuyla karşı karşıya.

Kalabalık Ülkelerin Ekonomik ve Çevresel Sorumlulukları

Nüfus yoğunluğu yüksek olan ülkeler, çevresel sorunlar, gıda ve su kıtlığı, barınma ve istihdam zorlukları gibi sosyal ve ekonomik yüklerle karşı karşıya kalıyor. Özellikle Çin ve Hindistan gibi nüfusu 1 milyarın üzerinde olan ülkeler için bu konular daha da önem kazanıyor. Bu nedenle sürdürülebilir kalkınma ve yenilenebilir enerji kaynaklarına yatırım yapmak, kalabalık nüfuslu ülkeler için kritik hale gelmiş durumda.

Demografik Değişim ve Küresel Gelecek

Nüfusun 8 milyarı geçmesi, dünya genelinde yeni planlamalar ve iş birliği gereksinimini beraberinde getiriyor. İklim değişikliği, sürdürülebilir şehirleşme ve yoksullukla mücadele konularında küresel çapta güçlü bir iş birliği gerekmekte. Özellikle BM ve Dünya Bankası gibi uluslararası kuruluşlar, hızla artan dünya nüfusuna karşı sürdürülebilir politikalar geliştirmek için çalışmalara devam ediyor.

 

Hiç yorum yok

Yorumlarınızı Bizimle Paylaşın...