SON DAKİKA HABER

Çorum’da Bayramlar Bir Başka Olurdu!


Ramazan ayının son günlerine yaklaştığımız şu günlerde herkesi Ramazan Bayramı heyecanı sarmaya başladı. 7’den 70’e herkesi saran bu heyecan eski zamanlardaki gibi olmasa bile hala canlılığını korumaktadır. Çorum’da eski bayram gelenekleri hakkında Medya Çorum olarak biraz araştırma yapınca bazı bayram geleneklerinin hala sürdüğü bazılarının da tarihin tozlu sayfalarında yok olduğunu gördük.

ÇORUM’DA MİLLİ BAYRAMLARDA GENÇLER VE ÇOCUKLARA ÖNEM VERİLİRDİ

Çorum’da millî bayramlarda, resmi kutlama programının yanında, özellikle gençler ve çocuklar arasında iğne, balon, bayrak, yoğurt, çuval, yumurta gibi araç veya malzemeyle yarışmalar yapılırdı. Bugün Çorum’un Bahçelievler olarak bilinen mahallesi, yakın tarihe kadar Cumhuriyet Meydanı adıyla millî bayram kutlamalarına ev sahipliği yapardı.

DİNİ BAYRAMLAR ÇORUM HALKI İÇİN ÖNEMLİ GÜNLERDİ

Çorum’da dinî bayramlar da önemli kutlama günlerindendi. Ramazan ve Kurban bayramının, yerel özelliklere bağlı olarak, çeşitlilik gösteren; hazırlık (karşılama), bayram günü ve uğurlama (bayram sonrası) gibi aşamaları vardı. Çorum’da bayramdan birkaç gün önce hazırlıklara başlanır. Bayram sabahı, ailenin bütün fertleri erken uyanırdı. Bayram sabahı kahvaltısı sıradan bir kahvaltı olmayıp, genellikle yayla çorbalı ve et yemeklerinin bulunduğu sofra düzeninde yapılırdı. Kurban Bayramı'nda ise namazdan sonra kahvaltı yapılır, sonra kurban kesilirdi. Kahvaltının kurban kesiminden sonra yapıldığı da görülür. Her iki bayramda da kabir ziyaretleri yapılır, aile büyüklerine gidilerek el öpülürdü.

Türkiye’nin birçok ilinde olduğu gibi, Çorum’da da mezarlık ziyareti, çoğunlukla, arife günü yapılırdı. Çorum’da, bayramlara özgü yaşayan bir diğer önemli uygulama da Hıdırlık ziyaretidir. Burada Kereb-i Gazi, Hacı Salih Efendi, Sücaaddinzade Zarif Efendi, Abbas Külahi, El-Hac Yusuf-u Bahri, Ubeyd-i Gazi, Suheyb-i Gazi gibi önemli şahısların türbeleri ziyaret edilirdi. Bugün artık pek görülmese de, bayramlarda Saat Kulesi civarına panayır kurulduğu ve çocukların buralarda eğlendiği söylenmektedir.

 

Hiç yorum yok

Yorumlarınızı Bizimle Paylaşın...