SON DAKİKA HABER

Babalar Günü’nün Acı Hikâyesi!



Her yıl Haziran ayının üçüncü pazar günü kutlanan “Babalar Günü, bu yıl 17 Haziran Pazar günü kutlanıyor.

Babalarımız bazen en büyük koruyucumuz, bazen en yakın dostumuz, yanlış bir şey yaptığımızda köşe bucak kaçtığımız ama her ne olursa olsun her zaman bizim en büyük destekçimiz ve arkamızda bulunan koca bir dağ gibiler. Bizim için bu kadar değerli olan biri için özel bir gün olmazsa da olmazdı.

“Babalar Günü” Neden Kutlanıyor?

Babalar gününün ilk kutlanmaya başladığı yer, Avrupa fakat babalar gününün ortaya çıkmasıyla ilgili iki farklı hikaye olduğu ifade ediliyor.

Avrupa’da Katolik inancına göre “Babalar Günü” Orta Çağ’dan bu yana Aziz Yusuf Günü adı verilerek her yıl 19 Martta kutlanıyor. Aynı tarihte Latin Amerika ülkelerinde İspanyollar ve Portekizliler tarafından da kutlanmaktadır.
Zamanla birçok ülkede “Babalar Günü” kutlamaları ABD’deki tarih esas alınarak kutlanmaya başlandı. Bu tarih Türkiye’de olduğu gibi Haziran ayının üçüncü Pazar günüdür.

Amerika’da “Babalar Günü” kutlamaları nasıl başladı?

Katolik Avrupası’nda Orta Çağ’dan beri kutlanmasının aksine Amerika’da “Babalar Günü”, 20. yüzyıla kadar kutlanmıyordu. Amerika’da “Anneler Günü’nün kutlanmaya başlanmasıyla birlikte Babalar Günü fikri de ortaya çıktı.
Amerika’da ilk kez 5 Temmuz 1908 yılında  Batı Virginia’nın Fairmont kentinde kutlanan “Babalar Günü”, Grace Golden Clayton, babasını Batı Virginia’da yaşanan ve 250’si baba olan 361 erkeğin ölümüyle sonuçlanan Monongah Maden Felaketi’nde yitirdi.

Binlerce kişinin babasını kaybetmesinin ardından Clayton, papaz Robert Thomas Webb’e tüm babaları onurlandırmak adına bir kutlama günü belirlenmesini önerisinde bulundu.

Böylece Fairmont kentinde “Babalar Günü” kutlamaları yapıldı, ancak kutlamalar kent sınırları dışına çıkamadı. Yeterince ilgi görmeyen bu etkinlik bir süre sonra unutuldu.

1911 yılında Jane Addams, Şikago kentine “Babalar Günü” kutlamasını önerdi fakat teklif reddedildi.

1966 yılına gelindiğinde dönemin başkanı Lyndon Johnson, her yıl haziran ayının üçüncü pazarının “Babalar Günü” olarak kutlanacağını açıklayan bir bildiri yayımladı.

1972 yılında ise “Babalar Günü” asıl önemini dönemin ABD başkanı Richard Nixon ile beraber kazandı. Richard Nixon, Babalar Günü’nün ulusal günlerden biri olması için onay verdi.

Ülkemizde 1980’lerin sonuna doğru kutlanmaya başlanan “Babalar Günü”, her yıl giderek artan bir heyecanla kutlanıyor.

(HABER MERKEZİ)