SON DAKİKA HABER

RESTORASYONU TAMAMLANAN TARİHİ KOYUNBABA KÖPRÜSÜ HİZMETE AÇILDI


Osmanlı padişahlarından Sultan 2. Beyazıt tarafından Çorum’un Osmancık ilçesine yaptırılan tarihi Koyunbaba Köprüsü’nde devam eden restorasyon çalışmaları tamamlanarak hizmete açıldı. 

Tarihi Koyunbaba Köprüsü, Karayolları Genel Müdürlüğünce 2014 yılında restorasyona alınmış, yapılışı gibi restorasyon çalışmaları da 5 yılda tamamlanan köprünün ırmağın taşıdığı toprakla toprak altına kalan kemerleri yeniden gün yüzüne çıkartılarak geçmişteki ihtişamlı görüntüsüne yeniden kavuşturuldu.

Anadolu’nun en büyük tarihi köprüleri arasında yer alan Koyunbaba köprüsü, 250 metre uzunluk, 7 metre genişlik, 25 metre yükseklik ve 18 kemeri var.

 
“KIZILIRMAK ÜZERİNDEKİ İNCİ GERDANLIĞI GÖRMEYE BEKLİYORUZ” 

Konuyla ilgili olarak konuşan İl Kültür ve Turizm Müdürü Ömer Arslan, Tarihi Koyunbaba köprüsünün Kızılırmak nehri üzerinde karşıdan karşıya geçişini sağlayan İpek yolu üzerindeki muhteşem sanat yapılarından birisi olduğunu, yapımı 5 yılda tamamlanan köprünün restorasyonu da 5 yılda tamamlandığını söyledi.

Restorasyon çalışmaları yaklaşık 19 milyon 600 bin liraya mal olduğunu ifade eden Ömer Arslan, köprünün orijinalinde 19 tane sivri kemerden oluşan bir özelliği var. Ancak yıllar içerisinde bu tarihi kemerlerden 5 tanesi toprak altında kaldı. Restorasyonla birlikte bu kemerlerden 15 tanesi ortaya çıkarıldı. 

Koyunbaba köprüsü İç Anadolu’yu Karadeniz’e bağlayan bir özelliğe de sahip. İpekyolu üzerindeki tarihi köprü kervanların karşıya geçişinde önemli bir görevi de görmüş. 

Arslan, günümüzde de Osmancık ilçesinde 535 yıl öncesinden kalan güzel bir eser olarak adeta Kızılırmak üzerine inci bir gerdanlık gibi ziyaretçilerini bekliyor. Herkesi tarihi köprümüzü görmeleri için çağrıda bulunuyoruz” şeklinde konuştu. 

(HABER MERKEZİ)