SON DAKİKA HABER

YOUTUBER OLMAK İLERİDE PSİKOLOJİK SORUNLARA DAVETİYE ÇIKARIYOR


Son günlerde özellikle çocuk ve gençlerde hızla yayılan YouTuber’lığın çocuk istismarına ve psikolojik problemlere yol açabileceği bildiriliyor.

Uzmanlar, ailelerin kazanç elde etme uğruna çocuklarının sosyal medyadaki faaliyetlerini görmezden geldiğine belirterek, hazırladıkları içerikler yeterince ilgi görmeyen ya da bir biçimde kazandığı şöhreti daha sonra kaybeden çocukların, gelecekte onarılamayacak psikolojik problemlerle karşı karşıya kalabileceğini uyarısında bulunuyor.

Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ali Murat Kırık, sosyal medyanın yaygınlaşmasıyla birlikte video paylaşım sitelerinin de popüler hale geldiğini söyledi.

Ali Kırık, Türkiye’de en çok tercih edilen video paylaşım platformunun ‘YouTube’ olduğunu, Z kuşağı olarak adlandırılan gençlerin tüketen üretici haline geldiğini ifade etti. Özgün fikirlerin ortaya çıktığı, oyundan spora, sanattan edebiyata çok farklı kategorilerde kanalların açıldığı görüldüğünü, bilhassa dijital teknolojilerin daha düşük maliyeti, video kameralar yerine akıllı telefonlarla gerçekleştirilebilen çekimlerin YouTuber olarak isimlendirilen içerik üreticilerinin sayısını her geçen gün arttırdığını belirtti. Zira prodüksiyon maliyetlerinin, dijital teknolojilerle birlikte gittikçe düştüğünü de aktardı.

“YOUTUBERLİĞİN HIZLA YAYILMASININ ALTINDA YATAN SEBEPLER VAR”

Ali Kırık, YouTuberlığın çocuk ve gençler arasında süratle yayılmasının altında hazcılık, çevreye özenme ve narsizmin olduğunu dile getirerek, açılan kimi kanallardaki videolarda ailelerin çocuklarla yer aldığının görüldüğünü kaydetti.
Kırık, çocuklarla boyama yapmanın ya da sürpriz oyuncakları birleştirmenin farklı bir trend oluşturulmasına olanak tanıdığına işaret ederek, bu yükselen yeni trend karşısında ailelerin çocuklarını YouTuber olma noktasında teşvik ettiğinin de görüldüğünü aktardı. Nedenini ise bu işin aynı zamanda maddi bir boyutu da bulunduğunu, YouTuberlığın da, aileler için bir kazanç kapısı olduğu değerlendirmesinde bulundu. Doç. Dr. Ali Murat Kırık, video kanallarının bir nevi günlük halini aldığını dile getirdi.

ÇOCUKLARIN BİLİNÇALTINA MESAJ GÖNDERİLİYOR

Türkiye’de YouTuberların müthiş bir hızla arttığının altını çizen Doç. Dr. Ali Murat Kırık, kısa yoldan kazanç ve şöhret gayesinin de çocukları ve gençleri YouTuberlığa özendirdiğini, nitekim ailelerin de kazanç uğruna bu duruma zaman zaman göz yumduklarını dile getirdi. Kırık, her kanalı olumsuz olarak nitelendirmek elbette yanlış olacağını, ancak bazı kanallarda çocukların bilinçaltına doğrudan subliminal mesajlar gönderildiği de açık olduğunu kaydetti. Ailelerin video içeriklerini denetlemesi ve çocuklara yol göstermesinin bu noktada son derece önemli olduğunu belirten Kırık, yine bu tarz olumsuzluklarla mücadele konusunda dijital okuryazarlığın panzehir durumunda olduğunu da sözlerine ekledi.

(MEDYA ÇORUM)