SON DAKİKA HABER

DEPREM KONUSUNDA ÇORUM’UN BÜYÜK KISMI RİSK ALTINDA


AFET ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) tarafından güncellenen yeni deprem haritasına göre Çorum’un büyük bir kısmı riskli bölge içerisinde yer aldı.

AFAD, Türkiye’de binaların daha güvenli inşa edilebilmesi için uzun bir çalışmanın ardından deprem yönetmeliğini ve deprem haritasını güncelledi. Son 1996 yılında kullanıma sunulan Türkiye'nin deprem bölgeleri haritası AFAD Deprem Dairesi Başkanlığı tarafından Mart 2018'de güncellendi fakat yeni harita ve yönetmelik ancak resmen 1 Ocak 2019’dan itibaren yürürlüğe girdi.

YENİ HARİTADA EN TEHLİKELİ DEPREM ALANI YÜZDE 17'YE İNDİ

Güncellenen haritada Türkiye'nin en tehlikeli görülen deprem alanı oranı yüzde 42'den yüzde 17'ye indiği görülürken, yeni deprem haritasında aralarında Adana; Antalya, Bursa, Diyarbakır, Eskişehir, Gaziantep, Kayseri, Kırşehir, Malatya, Muğla, Mersin, Samsun, Şanlıurfa ve Van'ın da bulunduğu 46 ilin deprem riski azalırken, yeni haritada 6 ilin ise deprem riski arttı. Deprem riski artan iller Tekirdağ, Aksaray, Karaman, Rize, Erzurum ve Trabzon illeri oldu. Eski hazırlanan haritada binaların yüzde 44'ü tehlikeli gruptayken yeni haritada bu oran yüzde 26'ya düştü.

Yeni yönetmelik ve haritaya, itirazlarda gecikmedi. Jeofizik Mühendisleri Odası başta olmak üzere bazı meslek odaları ve uzmanlar, deprem riskinin azaltıldığı 46 ilden daha önce büyük depremlerin meydana geldiği Adana Ceyhan ve Gemlik bölgesinin aktif ray hattında bulunduğu hatırlatıldı.

(MEDYA ÇORUM)